Η επιτραπέζια αντισφαίριση, γνωστή και ως «πινγκ πονγκ», πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα αποτελεί πλέον ολυμπιακό άθλημα και, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτήν αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Και αν κάποιος το ψάξει λίγο παραπάνω, θα αντιληφθεί αμέσως το γιατί…
Τα οφέλη για τον οργανισμό!
Ενισχύει την αρμονική συνεργασία χεριού και ματιών, καθώς χρειάζεται να κινηθείς με απόλυτη ακρίβεια για να χτυπήσεις έγκαιρα το μπαλάκι και να μην το αφήσεις να βγει εκτός ορίων. Αυτό απαιτεί το μυαλό σου να «βάλει φωτιά» στους νευρώνες που στέλνουν το συγκεκριμένο μήνυμα στο χέρι σου, ορίζοντας την τέλεια στιγμή για το τέλειο χτύπημα Βελτιώνει τα αντανακλαστικά. Κι αυτό, διότι το παιχνίδι μπορεί να «σπρώξει» τους παίκτες να παίξουν σε ασύλληπτες ταχύτητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στους επαγγελματικούς αγώνες, το μπαλάκι αγγίζει συχνά ταχύτητα 58 χλμ/ώρα!
Αποτελεί ιδανικό τρόπο μείωσης βάρους. Χρειάζεται να κινείσαι μπρος-πίσω, για να αποτρέψεις το μπαλάκι από το να φύγει εκτός. Αυτή η συνεχής κίνηση αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς & τον αναπνευστικό ρυθμό. Πρόκειται για μια αερόβια άσκηση, ιδανική για να χάσει κανείς βάρος. Η ενασχόληση μίας ώρας οδηγεί στο κάψιμο περίπου 280 θερμίδων (όσες περίπου καίει κανείς κάνοντας μία ώρα ποδηλασία). Φυσιολογικό επακόλουθο όλων των παραπάνω είναι η ενδυνάμωση των μυών και, παράλληλα, η επίτευξη ενός γενικότερου αισθήματος ενέργειας και ευεξίας που, με τη σειρά του, βελτιώνει τη διάθεση και σε ανεβάζει ψυχολογικά.
Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και, μάλιστα, προσφέρεται για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσης ή έχουν ταλαιπωρημένους αστραγάλους και γόνατα. Κι αυτό, διότι αποτελεί ένα είδος άθλησης που μπορεί να δυναμώσει πόδια, μπράτσα και κορμό, χωρίς να ασκεί πίεση στους συνδέσμους.
Τα οφέλη για το μυαλό!
Μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση ενεργοποιεί ταυτόχρονα διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. «Είναι κάτι σαν αεροβικό σκάκι», λέει χαρακτηριστικά ο διάσημος ψυχίατρος Δρ. Daniel Amen.
Έχει βρεθεί ότι άτομα που φυσιολογικά θα είχαν ακολουθήσει έναν απόλυτα καθιστικό τρόπο ζωής (π.χ. συνταξιούχοι ή υπερήλικες που ζουν σε γηροκομεία), μέσα από την ενασχόληση με το πινγκ πονγκ «αφυπνίστηκαν» πνευματικά. Παίζοντας, ο αθλούμενος αυξάνει τον βαθμό συγκέντρωσής του και διατηρεί το μυαλό του σε εγρήγορση.
Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση συνιστάται ως μία μέθοδος πρόληψης και αποτροπής της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ. Η δε επιθεώρηση “Alzheimer’s Weekly” αναφέρει μια ξεκάθαρη βελτίωση των κινητικών ικανοτήτων και των γνωστικών λειτουργιών ατόμων που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο άθλημα.
Βάση για την παραπάνω διαπίστωση υπήρξαν τα αποτελέσματα προκαταρκτικών κλινικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, τα οποία έδειξαν ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας δυνητικά στην πρόληψη της άνοιας. Επιπλέον αποδείχθηκε ότι το πινγκ πονγκ διεγείρει διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου καθώς, αναμένοντας τη βολή του αντιπάλου, ο παίκτης χρησιμοποιεί τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος χρησιμεύει στην ανάπτυξη στρατηγικής. Η δε αεροβική άσκηση που προκύπτει από τη φυσική δραστηριότητα διεγείρει τον ιππόκαμπο – το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η ταχύτητα, η συγκέντρωση και η ευελιξία που απαιτείται στην επιτραπέζια αντισφαίριση, καθιστά τους έμπειρους παίκτες ιδιαίτερα ικανούς και σε άλλες πνευματικές δραστηριότητες, όπως η δημιουργία και η λύση πολύπλοκων παζλ.